Jag föddes, tack och lov, in i en hästfamilj och har suttit på en hästrygg sedan jag kunde sitta på egen hand. Under barndomen så tävlade jag en del i ponnytrav men mest av allt så umgicks jag med hästarna, dag ut och dag in fanns jag där i hagen för att lära mig hur de kommunicerade med varandra, hur de rörde sig, hur de åt och när. Dessa år la grunden till hur jag idag ”läser” hästar. De pratar med oss hela tiden om vi bara lyssnar på dem.
I de tidiga tonåren började jag arbeta hos en Galopptränare på Jägersro, och där fick jag ta mina första stapplande steg som behandlare under tidigt 90-tal.
Jag spenderade 12 år inom galoppsporten som hästskötare, arbetsryttare, amatörjockey och professionell jockeylärling.
Efter dessa år fick hästarna stå tillbaka ett tag, i varje fall professionellt, för välbehövlig utveckling inom andra områden.
2002–2003 utbildade jag mig till Massageterapeut på Hälsoteket AB och öppnade strax därefter min klinik.
2005-2006 vidareutbildade jag mig i Ortopedisk medicin och Idrottsmassage på Skandinaviska Skolan i Ortopediskmedicinsk Massageterapi.
2020-2021 gick jag Skandinavisk Hästterapi Utbildning, tvåårig utbildning med inriktning Osteopati och Akupunktur.
Med snart 20 års erfarenhet utav humanbehandling var det fantastiskt att få återknyta med hästar på detta vis.
Min filosofi:
Precis som att vi människor inte är biologiskt konstruerade för det liv den moderna människan lever så är hästen inte byggd för det liv vi gett dem. Människor är byggda för att jaga och samla sin mat, sova på marken och konservera så mycket energi som möjligt inför nästa svältperiod. Jämför det med hur vardagen ser ut för de flesta av oss.
Samma sak gäller för våra hästar, de är gjorda för att ströva fritt över stora områden, beta gräs under de flesta utav dagens timmar och att då och då fly undan ett och annat rovdjur. Vi kan nog konstatera att de flesta hästar inte lever så?
Så vad ska man göra? Detta kan naturligtvis bli ett väldigt långt svar men jag ska försöka mig på en summering. Eftersom vi redan har ett helt gäng faktorer i minusbägaren så är det bra om vi lägger så många som möjligt i plusbägaren.
- Försök att så långt det går efterlikna naturliga förhållanden i hästens boendemiljö, mycket utevistelse, skippa hönät och liknande, större boxar, större hagar med mera. Detta kan ju vara mer eller mindre svårt att åstadkomma.
-Ha ett bra team kring hästen, hovslagare, veterinär, tränare etcetera
- Låt hästen få regelbunden behandling som återställer ledfunktion. Att hästen inte lever ett naturligt liv med små hagar med mera, att de bär ryttare eller drar vagn samt ett flertal andra faktorer skapar restriktioner i ledernas rörelser. En restriktion i en led hämmar den neurologiska funktionen, försämrar blodcirkulationen och hämmar det lymfatiska dränaget.
- Fysträning. Om en häst inte kan bära sig själv med ett sunt rörelsemönster så kan vi omöjligtvis förvänta oss att den ska bära på en ryttare på ett bra sätt, detta behöver åtgärdas med riktad och kontinuerlig fysträning. Min dröm är att fysträning ska bli lika naturligt att lära sig som att vi lär oss att sadla och att varje unghäst ska väl förberedd innan vi sätter dem under en ryttare eller framför en vagn. Därför ingår vid intresse en genomgång utav lämpliga övningar när jag kommer ut och behandlar din häst